Leczo z cukinią


Popularne jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej, bardzo sycące i aromatyczne. Głównym jego składnikiem są papryki, pomidory i podsmażona kiełbasa. Ja dodaję również cukinię :)



Składniki:
400 g kiełbasy
2 cebule
4 pomidory
6 papryk (różne kolory)
cukinia
500 g passaty pomidorowej
łyżka słodkiej papryki suszonej
sól, pieprz, ew. chilli

  • Paprykę, cebulę, pomidory i cukinię pokroić w większą kostkę. Kiełbasę pokroić na talarki, a te na połówki.
  • W dużym szerokim garnku podsmażyć kiełbasę, aż się zrumieni a tłuszcz wytopi. Przełożyć ją na talerz.
  • W tym samym garnku podsmażyć cebulę, dodać suszoną paprykę. Następnie wrzucić pokrojone papryki i cukinię, smażyć kilka minut. Dodać pomidory i całość poddusić na średnim ogniu.
  • Wlać passatę, doprawić i nadal gotować, aż warzywa zmiękną.
  • Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, wymieszać.
  • Przelać na talerze i podawać z ulubionym pieczywem.



Ten przepis bierze udział w akcjach:

Warzywa psiankowate 2014

Pora na pomidora!

Komentarze

  1. Dzisiaj robiłam w wersji do słoików na zimę. Uwielbiam to danie i cukinia też jest zawsze u mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, że w polskich kuchniach prawie zawsze w leczo ląduje cukinia. Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie. Dziękuję za dodanie pysznego przepisu do akcji pomidorowej. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dodaję jeszcze ziemniaki pokrojone w kosteczkę i marchewkę w talarki. Uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne