Leczo z cukinią
Popularne jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej, bardzo sycące i aromatyczne. Głównym jego składnikiem są papryki, pomidory i podsmażona kiełbasa. Ja dodaję również cukinię :)
Składniki:
400 g kiełbasy
2 cebule
4 pomidory
6 papryk (różne kolory)
cukinia
500 g passaty pomidorowej
łyżka słodkiej papryki suszonej
sól, pieprz, ew. chilli
- Paprykę, cebulę, pomidory i cukinię pokroić w większą kostkę. Kiełbasę pokroić na talarki, a te na połówki.
- W dużym szerokim garnku podsmażyć kiełbasę, aż się zrumieni a tłuszcz wytopi. Przełożyć ją na talerz.
- W tym samym garnku podsmażyć cebulę, dodać suszoną paprykę. Następnie wrzucić pokrojone papryki i cukinię, smażyć kilka minut. Dodać pomidory i całość poddusić na średnim ogniu.
- Wlać passatę, doprawić i nadal gotować, aż warzywa zmiękną.
- Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, wymieszać.
- Przelać na talerze i podawać z ulubionym pieczywem.
Ten przepis bierze udział w akcjach:
Dzisiaj robiłam w wersji do słoików na zimę. Uwielbiam to danie i cukinia też jest zawsze u mnie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe, że w polskich kuchniach prawie zawsze w leczo ląduje cukinia. Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie. Dziękuję za dodanie pysznego przepisu do akcji pomidorowej. :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze ziemniaki pokrojone w kosteczkę i marchewkę w talarki. Uwielbiam !
OdpowiedzUsuń