Gofry czekoladowe
Gofry w wersji mocno czekoladowej, najlepsze na ciepło oprószone cukrem pudrem i kakao lub polane sosem czekoladowym. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda.
Składniki na 7 porcji:
50 g kakao
2 łyżeczki cynamonu
250 g masła
300 g drobnego cukru trzcinowego
4 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżki mleka
2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej
dodatkowo: cukier puder oraz kakao
- Masło stopić, jajka ubić. Rozgrzać gofrownicę.
- Do dużej miski przesiać kakao, dodać cynamon i stopione masło. Wymieszać.
- Dodać cukier, jajka oraz mąkę i wymieszać. Wlać mleko oraz wanilię i ubić ciasto.
- Niewielką ilość ciasta wlewać do gofrownicy i piec do czasu, aż gofry będą chrupkie i będą łatwo odchodziły od gofrownicy.
- Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem i kakao. Natychmiast podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz