Custard (krem angielski)
Słodki waniliowy sos ze śmietany i żółtek, będący świetnym dodatkiem do deserów.
Składniki:
6 żółtek
1 i 1/2 szklanki kremówki 30 %
łyżka ekstraktu waniliowego
4 łyżki cukru
- W małym rondlu podgrzać śmietankę z ekstraktem waniliowym, aż zacznie wrzeć.
- W tym samym czasie utrzeć żółtka z cukrem na gładki i puszysty krem.
- Powoli wlać połowę podgrzanej śmietanki do żółtek cały czas ubijając.
- Taką mieszaninę stopniowo dodawać do pozostałej śmietany i podgrzewać na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje.
- Nie doprowadzić do wrzenia, aby krem się nie zwarzył.
- Dobrze wystudzić i przechowywać w lodówce.
Mniam mniam do owoców i np. pachnącego ciasta drożdżowego rewelacja :)
OdpowiedzUsuń