Custard (krem angielski)


Słodki waniliowy sos ze śmietany i żółtek, będący świetnym dodatkiem do deserów.



Składniki:
6 żółtek
1 i 1/2 szklanki kremówki 30 %
łyżka ekstraktu waniliowego
4 łyżki cukru

  • W małym rondlu podgrzać śmietankę z ekstraktem waniliowym, aż zacznie wrzeć.
  • W tym samym czasie utrzeć żółtka z cukrem na gładki i puszysty krem.
  • Powoli wlać połowę podgrzanej śmietanki do żółtek cały czas ubijając.
  • Taką mieszaninę stopniowo dodawać do pozostałej śmietany i podgrzewać na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje.
  • Nie doprowadzić do wrzenia, aby krem się nie zwarzył.
  • Dobrze wystudzić i przechowywać w lodówce.


Komentarze

  1. Mniam mniam do owoców i np. pachnącego ciasta drożdżowego rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne