Cukinia faszerowana kuskusem
Zapiekana cukinia wypełniona wegetariańskim farszem z kaszki kuskus, warzyw i pietruszki. Pysznie smakuje np. z sosem czosnkowym.
Składniki:
2 małe cukinie
1/2 szklanki kuskusu
czerwona cebula
kilka suszonych pomidorów
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
- Cukinie przekroić wzdłuż, łyżeczką wydrążyć miąższ.
- Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać. Wymieszać z kuskusem
- Doprawić farsz solą, pieprzem i oliwą. Wypełnić nim wydrążone cukinie i ułożyć je na blaszce lub w żaroodpornej formie.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić cukinie i piec około 40 minut.
często robię podobną! super ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś coś podobnego. Pamiętam, że bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńCukinię zazwyczaj nadziewam ryżem, ale kuskus musi się też świetnie sprawdzać :)
OdpowiedzUsuńOgólnie uwielbiam faszerowaną cukinię, kuskusu jeszcze do farszu nie używałam, ale musi być to pyszne.
OdpowiedzUsuń