Ciastka stemplowane
Kruche maślane ciasteczka idealne na każdą okazję. Smakują nie tylko dzieciom, a swój ciekawy kształt zawdzięczają uroczym stempelkom.
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 jajko
100 g cukru pudru
cukier waniliowy
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i jajko.
- Szybko zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę.
- Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat mąką.
- Wyciąć ciasteczka foremką i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na każdym ciastku zrobić stempel :)
- Wstawić do piekarnika i piec około 12-13 minut, aż brzegi się zarumienią.
- Wyjąć i wystudzić na kratce.
Bardzo ładne :)
OdpowiedzUsuń