Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką
Klasyczne drożdżowe ciasto z owocami i dużą ilością słodkiej kruszonki. U mnie tym razem wersja z porzeczkami, ale polecam również z rabarbarem lub wiśniami.
Składniki na tortownicę 26 cm:
(w temp. pokojowej)
300 g mąki
1 op. drożdży suchych
90 ml mleka
2 jajka
2 łyżki miodu
80 g masła
szczypta soli
300 g czerwonych porzeczek
1 op. cukru waniliowy
na kruszonkę:
140 g mąki
70 g cukru pudru
70 g masła
- Masło roztopić i wystudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże i szczyptę soli. Wymieszać.
- Następnie dodać miód, mleko, jajka i masło.
- Ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych wyrobić miękkie klejące ciasto.
- Przełożyć do misy oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i ponownie krótko wyrobić.
- Przełożyć do tortownicy, wyrównać.
- Z podanych składników przygotować kruszonkę.
- Porzeczki wymieszać z cukrem waniliowym i wyłożyć na ciasto.
- Posypać kruszonką i ponownie odstawić na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić ciasto i piec 40 minut do tzw. suchego patyczka.
- Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz