Czekoladowe popękane ciasteczka


Chocolate Crinkle Cookies, czyli mocno czekoladowe mięciutkie ciasteczka, które w trakcie pieczenia ciekawie pękają. Są bardzo efektowne i długo zachowują świeżość.

Składniki na około 25 sztuk:
1/2 szkl. kakao
3/4 szkl. cukru
1/4 szkl. oleju
2 jaja
1 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru pudru

  • Do miski wsypać kakao i cukier, dodać olej i dokładnie wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką, aż powstanie błyszcząca gładka masa.
  • Wbić jajka i ponownie zmiksować całość na gładko.
  • W innej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  • Dodać do masy i krótko wymieszać - tylko do połączenia składników. 
  • Przykryć ciasto folią i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny lub całą noc.
  • Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone, piekarnik nastawić na 175 stopni C. Dużą blaszkę pokryć papierem do pieczenia. 
  • Cukier puder wsypać na talerz. Wyjąć ciasto z lodówki i nabierać porcje małą łyżeczką.  
  • Formować z nich kulki o średnicy około 2 cm, każdą obtaczać w cukrze i układać na blaszce w niewielkich odstępach, gdyż ciastka w trakcie pieczenia się spłaszczą.
  • Piec około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i po minucie przenieś na kratkę do dalszego studzenia..




Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne