Ciastka kokosowe
Słodkie, mocno kokosowe ciasteczka. Szybkie do zrobienia i upieczenia, są świetnym pomysłem na wykorzystanie pozostałych białek.
Składniki na około 20-25 sztuk:
2 białka
szklanka cukru pudru
1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
łyżka likieru kokosowego
szczypta soli
- Piekarnik nastawić na 140 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier puder.
- Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, wmieszać delikatnie wiórki kokosowe i likier.
- Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać nieduże porcje na blaszkę.
- Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut.
- Upieczone ciastka będą łatwo odchodzić od papieru. Wyjąć i wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz