Lody truskawkowe
Puszyste prawdziwe lody truskawkowe domowej roboty :) Pyszny pomysł na chłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów.
Składniki:
400 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
szklanka mleka
szklanka śmietany kremówki
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić.
- Truskawki wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny i zmiksować na mus.
- Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty jasnożółty krem. Dodać wystudzone mleko i wymieszać.
- Przelać do rondla i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Uważać, aby nie zaczęła wrzeć, ponieważ wtedy od razu się zwarzy. Ponownie wystudzić.
- Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy razem z musem truskawkowym.
- Delikatnie wymieszać i przelać do pojemnika. Włożyć do zamrażalki.
- W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę z zamrażalnika i zmiksować mikserem ręcznym, aby nie wytworzyły się kryształki lodu.
- Czynność tę powtórzyć 4-5 razy.
- Wyjąć około 20 minut przed podaniem, aby lody lekko zmiękły.
Komentarze
Prześlij komentarz