Lody truskawkowe


Puszyste prawdziwe lody truskawkowe domowej roboty :) Pyszny pomysł na chłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów.



Składniki:
400 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
szklanka mleka
szklanka śmietany kremówki
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić.
  • Truskawki wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny i zmiksować na mus.
  • Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty jasnożółty krem. Dodać wystudzone mleko i wymieszać.
  • Przelać do rondla i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Uważać, aby nie zaczęła wrzeć, ponieważ wtedy od razu się zwarzy. Ponownie wystudzić.
  • Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy razem z musem truskawkowym. 
  • Delikatnie wymieszać i przelać do pojemnika. Włożyć do zamrażalki.
  • W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę z zamrażalnika i zmiksować mikserem ręcznym, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. 
  • Czynność tę powtórzyć 4-5 razy.  
  • Wyjąć około 20 minut przed podaniem, aby lody lekko zmiękły.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne