Eton mess


Eton mess, czyli słodki bałagan z trzech pysznych składników: truskawek, bitej śmietany i bez. Klasyczny angielski deser, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut :) Proporcje nie są ważne - zawsze smakuje wybornie...



Składniki na dwie porcje:
500 g truskawek
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 ml śmietany 30 %
kilkanaście małych bez



  • Truskawki pokroić na ćwiartki i zasypać cukrem. Odstawić, aby puściły trochę soku. 
  • Śmietanę ubić, ale nie na sztywno. Wystarczy, aby była gęsta.
  • Bezy pokruszyć i dodać do ubitej śmietany. Wsypać również większość truskawek. Delikatnie wymieszać.
  • Nałożyć deser do pucharków, wierzch udekorować pozostałymi truskawkami.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne