Szampańskie zabajone z truskawkami


Cudowny puszysty krem sabayon - ekspresowy i łatwy deser z żółtek, cukru i szampana. Przepis pochodzi z książki "Mała Paryska Kuchnia" Rachel Khoo.



Składniki:
4 żółtka
30 g cukru
100 ml szampana
200 g truskawek



  • Żółtka i cukier umieścić w żaroodpornej misce postawionej na rondlu z wrzątkiem.
  • Ubijać, aż masa zrobi się jasnożółta i gęsta.
  • Wolno wlewając szampana, nadal ubijać do chwili, aż sabayon zrobi się bardzo gęsty i puszysty - około 10 minut.
  • Przełożyć sos do miseczek, wierzch przybrać truskawkami. Podawać od razu. Można również podać kilka godzin później, ale sos należy trzymać w lodówce, a owoce dodawać tuż przed podaniem.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne