Ciasto ucierane z truskawkami
Puszyste, maślane ciasto ucierane z dużą ilością świeżych truskawek. Nie jest bardzo gęste, dlatego owoce mogą wpaść do środka w trakcie pieczenia :) Przepis pochodzi z książki "Radość gotowania".
Składniki (w temperaturze pokojowej):
200 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
500 g truskawek
dodatkowo: cukier puder
- Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formęo wymiarach 22x28 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miksera wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i całość utrzeć.
- Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i ciągle mieszając wlewać powoli masło. Dokładnie całość wymieszać.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, ułożyć na wierzchu gęsto truskawki i piec około 40 minut do tzw. "suchego patyczka".
- Odstawić do przestygnięcia i podawać oprószone cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz