Muffinki z truskawkami i kruszonką


Błyskawiczne mięciutkie muffinki pachnące truskawkami i słodką kruszonką. Smakują wybornie - zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe np. jako słodkie śniadanie ze szklanką mleka :)


Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
50 g masła
szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
skórka z cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kilkanaście truskawek

na kruszonkę:
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła

  • Truskawki pokroić na połówki. Masło roztopić.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W formie na muffinki ułożyć papilotki.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier.
  • Do drugiej miski wbić jajko, dodać jogurt, skórkę z cytryny. Przemieszać.
  • Przelać do miski ze suchymi składnikami i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.
  • W osobnej misce rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę.
  • Papilotki napełnić ciastem, na wierzchu ułożyć połówki truskawek rozcięciami ku górze, lekko je dociskając.
  • Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne