Muffinki z truskawkami i kruszonką
Błyskawiczne mięciutkie muffinki pachnące truskawkami i słodką kruszonką. Smakują wybornie - zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe np. jako słodkie śniadanie ze szklanką mleka :)
Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
50 g masła
szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
skórka z cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kilkanaście truskawek
na kruszonkę:
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła
- Truskawki pokroić na połówki. Masło roztopić.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W formie na muffinki ułożyć papilotki.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier.
- Do drugiej miski wbić jajko, dodać jogurt, skórkę z cytryny. Przemieszać.
- Przelać do miski ze suchymi składnikami i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.
- W osobnej misce rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę.
- Papilotki napełnić ciastem, na wierzchu ułożyć połówki truskawek rozcięciami ku górze, lekko je dociskając.
- Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz