Panna Cotta
Znany, klasyczny włoski deser na bazie śmietanki, który podaje się z owocowym musem - najczęściej truskawkowym. Nie wymaga pieczenia i jest szybki w przygotowaniu :)
300 ml śmietany kremówki 30 %
200 ml mleka 3,2 %
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
70 g cukru
łyżka żelatyny
sos: szklanka truskawek świeżych lub mrożonych
1-2 łyżki cukru pudru
- Śmietankę, mleko i ekstrakt z wanilii wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach wrzącej wody. Gdy śmietanka się zagotuje zdjąć ją z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić w rondelku, by masa przestygła.
- Gdy zacznie robić się gęstsza przelać ją do filiżanek lub foremek o pojemności 125 ml, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby całkowicie stężała.
- Aby ułatwić sobie wyjęcie panna cotty, należy zanurzyć delikatnie foremki w gorącej wodzie i wyłożyć deser na talerzyk. Truskawki i cukier puder zmiksować na sos i polać nim deser.
Komentarze
Prześlij komentarz