Pikantna gorąca czekolada po aztecku
Połączenie gorzkiej czekolady oraz aromatycznych przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej oraz czarnego pierzu. Prawdopodobnie najstarszy znany przepis na gorącą czekoladę. Pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda.
Składniki na 4 porcje:
1 l mleka
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru muscovado
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo startej
1 łyżeczka czarnego mielonego pierzu
100 ml śmietany kremówki
do dekoracji: cynamon i gałka
- Mleko wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać posiekaną czekoladę, cukier oraz przyprawy.
- Wymieszać wszystko małą ubijaczką, aż czekolada się rozpuści. Podgrzewać minutę i zdjąć z ognia.
- Dodać śmietankę i ponownie wymieszać.
- Przelać do kubków, oprószyć cynamonem oraz gałką muszkatołową i podawać.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również pozdrawiam!
Usuń