Pikantna gorąca czekolada po aztecku


Połączenie gorzkiej czekolady oraz aromatycznych przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej oraz czarnego pierzu. Prawdopodobnie najstarszy znany przepis na gorącą czekoladę. Pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda.


Składniki na 4 porcje:
1 l mleka
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru muscovado
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo startej
1 łyżeczka czarnego mielonego pierzu
100 ml śmietany kremówki

do dekoracji: cynamon i gałka

  • Mleko wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać posiekaną czekoladę, cukier oraz przyprawy. 
  • Wymieszać wszystko małą ubijaczką, aż czekolada się rozpuści. Podgrzewać minutę i zdjąć z ognia. 
  • Dodać śmietankę i ponownie wymieszać. 
  • Przelać do kubków, oprószyć cynamonem oraz gałką muszkatołową i podawać.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne