Mini Pavlova
Najsmaczniejszy i najszybszy bezowy deser w wersji mini. Plusem małej pavlovy jest to, że się nie kruszy, gdyż nie trzeba jej kroić na kawałki. U mnie tym razem z borówką amerykańską.
4 białka
szczypta soli
szklanka drobnego cukru
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
250 ml śmietany kremówki
łyżka cukru pudru
owoce
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier. Ubijać tak długo, aż piana będzie lśniąca i błyszcząca. Na końcu wmieszać skrobię i ocet.
- Ubitą pianę wyłożyć na blaszkę w formie kilku takiej samej wielkości małych kopczyków, zachowując między nimi odstępy. Można to zrobić łyżką lub rękawem cukierniczym.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec około 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy do wystygnięcia.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i łyżką wyłożyć na ostudzone pavlovy. Wierzch udekorować owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz