Limonkowe tartaletki z bezą


Orzeźwiająca deserowa propozycja - kruche mini tarty wypełnione kremem limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu. 



Składniki na 6 sztuk:
125 g mąki pszennej
50 g zimnego masła 
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypt soli

na bezę: 2 białka
            130 g cukru pudru
            1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
            1 łyżeczka soku z cytryny

dodatkowo: krem limonkowy - lime curd np. z TEGO przepisu

  • Mąkę przesiać, dodać sól i cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Rozetrzeć składniki palcami, dodać jajko i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto. 
  • Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę. 
  • Przygotować limonkowy krem (można to zrobić wcześniej).
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjąć je z lodówki, podzielić na 6 części i rozwałkować na kształt krążków, trochę większych niż średnica foremek (moje miały średnicę 8 cm).
  • Gotowymi krążkami ciasta dokładnie wylepić natłuszczone foremki, a dna nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić.
  • Przygotować bezę: ubić białka ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie szklista i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
  • Piekarnik nastawić na 140 stopni. Tartaletki napełnić 2 łyżkami limonkowego kremu, a na wierzch nałożyć gotową bezę. Można to zrobić łyżką lub rękawem cukierniczym z ozdobną tylką.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, aż beza będzie lekko zarumieniona. 


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne