Krem z owoców leśnych (Triple Berry Curd)
Gęsty, mocno owocowy krem, który może być dodatkiem do większości deserów. Kombinacja trzech rodzajów owoców leśnych nadaje mu piękny kolor i ciekawy smak. Przepis pochodzi ze strony myrecipes.com
szklanka jagód
szklanka malin
szklanka jeżyn
2/3 szklanki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
3 duże jajka
2 łyżki masła
- Wszystkie owoce wrzucić do blendera i zmiksować na gładki mus. Przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Odlać szklankę przecedzonego puree owocowego, a resztę odłożyć.
- W małym rondlu wymieszać trzepaczką jedną szklankę puree z sokiem z cytryny i jajkami.
- W misce wymieszać cukier, mąkę i szczyptę soli. Dodać je do puree i całość przemieszać.
- Zagotować na średnim ogniu ciągle mieszając, a gdy masa zacznie gęstnieć zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze minutę.
- Zdjąć z palnika i dodać masło. Dokładnie wymieszać.
- Wystudzić i przelać do słoika. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz