Kaiserschmarren czyli cesarski omlet


Popularny puszysty austriacki omlet z rodzynkami. Oprószony cukrem pudrem i podawany z owocami w syropie lub powidłami śliwkowymi.


Składniki:
3 jaja
120 g mąki pszennej
szklanka mleka
2 łyżki cukru
garść rodzynek
szczypta soli
2-3 łyżki masła

  • Żółtka oddzielić od białek i dokładnie wymieszać z mąką, mlekiem, cukrem i rodzynkami. Odstawić ciasto na 20 minut. 
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Rozgrzać masło na patelni, wylać ciasto i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie dwoma widelcami podzielić omleta na małe kawałki i chwilę jeszcze podsmażyć. 
  • Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać z ulubionym owocowym dodatkiem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne