Sałatka kijowska
Sycąca sałatka warstwowa z tuńczyka, jajek, cebuli i żółtego sera.
Składniki:
7 jajek
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
2 cebule czerwone
100-150 g żółtego sera
majonez
Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Cebulę pokroić w kostkę, a tuńczyka odsączyć z zalewy. Żółty ser i żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach, a białka - o dużych oczkach.
Tak przygotowane składniki układać warstwami w szklanym naczyniu: najpierw białka, następnie ser żółty i połowę tuńczyka. Kolejna warstwa to kilka łyżek równomiernie rozprowadzonego majonezu. Potem cebula, tuńczyk i ponownie majonez. Ostatnią warstwę stanowi starte żółtko. Schłodzić w lodówce i podawać.
Piękne wiosenne kolory! Ja jednak za tuńczykiem nie przepadam, ale myślę, że makrela wędzona mogłaby też tu pasować ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSlicznie wygląda w tym szkle :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTa sałatka to stały element okazjonalnych spotkań rodzinnych. Wciąż niezmiennej smakuje od lat.
OdpowiedzUsuńTak przepięknie podana sałatka, że aż żal jeść :))) A sam przepis bardzo ciekawy!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za komentarze :)))
OdpowiedzUsuńProponuje cebule zastapic czerwona papryka .
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł - wypróbuję na pewno :)
UsuńOstatnio jakoś tak wpadłam na Twojego bloga i nie mogę wyjść z podziwu jakie pyszności gotujesz! :) Sałatka rewelacyjna ;) Koniecznie muszę ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńooo bardzo dziękuję :D
Usuńja dodaję jeszcze warstwę papryki i kukurydzy :)
OdpowiedzUsuńdodałam kukurydzę i smakuje świetnie!
UsuńRobilam wczoraj pyszna
OdpowiedzUsuńJa dodaję kukurydzę i ogórki konserwowe :)
OdpowiedzUsuńteż często robię, ale jeszcze dodaję warstewkę startego zamrożonego masła
OdpowiedzUsuńjutro robię ...
OdpowiedzUsuń