Sałatka kijowska


Sycąca sałatka warstwowa z tuńczyka, jajek, cebuli i żółtego sera.



Składniki:
7 jajek
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
2 cebule czerwone
100-150 g żółtego sera
majonez

Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Cebulę pokroić w kostkę, a tuńczyka odsączyć z zalewy. Żółty ser i żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach, a białka - o dużych oczkach.
Tak przygotowane składniki układać warstwami w szklanym naczyniu: najpierw białka, następnie ser żółty i połowę tuńczyka. Kolejna warstwa to kilka łyżek równomiernie rozprowadzonego majonezu. Potem cebula, tuńczyk i ponownie majonez. Ostatnią warstwę stanowi starte żółtko. Schłodzić w lodówce i podawać.

Komentarze

  1. Piękne wiosenne kolory! Ja jednak za tuńczykiem nie przepadam, ale myślę, że makrela wędzona mogłaby też tu pasować ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Slicznie wygląda w tym szkle :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta sałatka to stały element okazjonalnych spotkań rodzinnych. Wciąż niezmiennej smakuje od lat.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak przepięknie podana sałatka, że aż żal jeść :))) A sam przepis bardzo ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dziękuję za komentarze :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Proponuje cebule zastapic czerwona papryka .

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio jakoś tak wpadłam na Twojego bloga i nie mogę wyjść z podziwu jakie pyszności gotujesz! :) Sałatka rewelacyjna ;) Koniecznie muszę ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja dodaję jeszcze warstwę papryki i kukurydzy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robilam wczoraj pyszna

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dodaję kukurydzę i ogórki konserwowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. też często robię, ale jeszcze dodaję warstewkę startego zamrożonego masła

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne