Chlebek bananowy


Prosty do przygotowania słodki wypiek z dodatkiem świeżych bananów. Nazwa może sugerować rodzaj pieczywa, jednak ciasto to jest bardziej wilgotne.


Składniki:
3 banany
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru
łyżeczka sody
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1 jajko

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Banany obrać i rozdrobnić widelcem na gładką masę. Dodać olej i jajko, wymieszać. Ciągle mieszając dodać cukier, sól, sodę i ekstrakt. 
  • Na koniec wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać. 
  • Tak przygotowaną masę wlać do natłuszczonej keksówki i piec około 60-70 minut do tzw. suchego patyczka i na złotobrązowy kolor. 
  • Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wyjąć z formy i podawać...

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne