Frittata z pomidorkami i mozarellą
Włoski wytrawny omlet - smażony krótko na patelni i dopiekany w piekarniku. Tym razem w wersji Caprese, czyli z mozarellą, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią.
Składniki na małą patelnię:
4 jajka
2 łyżki mleka
1/2 kulki mozarelli
kilka pomidorków koktajlowych
bazylia
łyżka masła
sól, pieprz, oliwa
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, dodać mleko, rozdrobnioną mozarellę i listki bazylii, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać.
Pomidorki pokroić na połówki, oprószyć solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek.
Na patelni rozgrzać masło. Wlać masę jajeczną i smażyć przez 2-3 minuty. Gdy masa lekko zetnie się po bokach, ułożyć na wierzchu pomidorki. Wstawić patelnię do piekarnika na około 10 minut, aż masa jajeczna zastygnie. Wyjąć z piekarnika i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz