Chłodnik litewski
Lekki chłodnik, którego bazę stanowi ugotowana botwinka wymieszana z kefirem. Ma cudowny kolor i ciekawy smak.
Składniki:
pęczek młodej botwinki z buraczkami
800 g kefiru
pęczek rzodkiewki
ogórek zielony
łyżka soku z cytryny
2 jajka
koperek, szczypior
sól, pieprz, cukier
Botwinkę umyć i razem z buraczkami drobno pokroić. Wsadzić do garnka i zalać 2 szklankami wody. Posolić, dodać sok z cytryny i gotować kilka minut, aż botwinka zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę, koperek i szczypior posiekać.
Do garnka z botwiną wrzucić wszystkie warzywa i wlać kefir. Wymieszać całość, doprawić i wstawić do lodówki, aby smaki się "przegryzły".
Podawać dobrze schłodzony z jajkiem i koperkiem.
Nigdy nie jadłam, ale co roku się do niego przymierzam, w końcu trzeba będzie przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńzapraszam w takim razie do wypróbowania mojego przepisu :)
UsuńNa pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuń