Eklerki
szklanka wody
100 g masła
szklanka mąki
4 jajka
dodatkowo: krem budyniowy lub bita śmietana
na ganache:
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietany kremówki
- Do garnka wlać wodę i dodać masło. Podgrzać całość, aż się roztopi.
- Wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie gęsta masa, która będzie odchodziła od ścianek garnka. Zdjąć masę z ognia i odstawić, aby trochę przestygła.
- Następnie wbijać stopniowo po jednym jajku ciągle mieszając trzepaczką lub mikserem, aby nie było grudek w masie.
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do szprycy nałożyć masę i wyciskać niewielkie podłużne porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut na złoty kolor.
- Przygotować ganache czekoladowy: zagotować śmietankę, wrzucić do niej połamaną czekoladę i wymieszać do otrzymania jednolitej polewy. Odstawić do przestygnięcia.
- Upieczone i wystudzone eklerki przeciąć na pół. Na spody nałożyć krem. Przykryć górną połówką, którą udekorować polewą czekoladową.
Komentarze
Prześlij komentarz