Bliny ze śmietaną i łososiem


Rosyjskie drożdżowe placuszki z dodatkiem mąki gryczanej. Podawane z kwaśną śmietaną, kawałkiem wędzonego łososia i koperkiem.



Składniki:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki gryczanej
2 jajka
20 g świeżych drożdży
1 i 1/2 szklanki mleka
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki masła
olej do smażenia

dodatki np.: wędzony łosoś, śmietana 18%, koperek, cytryna

W małej misce wymieszać drożdże z 1/2 szklanki mleka, cukrem i łyżką mąki pszennej. Odstawić na kilka minut. Masło roztopić.
Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać szklankę mleka, jajka, masło, sól i rozczyn z drożdży. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać olej na patelni i nakładać ciasto łyżką. Smażyć okrągłe placuszki na złoty kolor z każdej strony.
Podawać na ciepło od razu po upieczeniu lub podgrzaniu w piekarniku.




Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne