Biscotti z migdałami
1 jajko
80 g brązowego cukru
2 łyżeczki skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
130 g mąki
70 g migdałów ze skórką
60 g suszonych wiśni
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Jajko z cukrem ubić na gładką masę. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, a następnie delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać całe migdały i suszone wiśnie i zagnieść ciasto, które będzie dość lepkie. Uformować z niego owalny bochenek.
- Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut, aż się zrumieni.
- Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na metalową kratkę, aby ciasto lekko przestygło. Po około 5 minutach, gdy lekko stwardnieje pokroić ukośnie nożem z ząbkami na kromki o grubości 1 cm.
- Przełożyć je z powrotem na blaszkę i piec kolejne 15 minut, pamiętając by w połowie pieczenia odwrócić biscotti na drugą stronę.
- Ostudzić na metalowej kratce i przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoika.
Komentarze
Prześlij komentarz