Tiramisu w pucharkach


Włoski deser, który podaje się mocno schłodzony.  Nasączone kawą i likierem amaretto biszkopty oraz puszysty krem z jajek, cukru i serka mascarpone. Całość posypana kakao.


Składniki na 2 pucharki:
12 biszkoptów Savoiardi
2 jaja
250 g mascarpone
2 łyżeczki cukru
3 łyżki likieru amaretto
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
kakao do oprószenia

  • Kawę zaparzyć w filiżance i pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem aż będą puszyste i jasnożółte, a następnie dodać do nich mascarpone. Białka ubić na sztywno i wymieszać z powstałą masą. 
  • Do kawy dodać amaretto, wymieszać i zanurzać w niej biszkopty (nie za długo, aby się nie połamały) i ułożyć z nich w pucharkach jedną warstwę, potem nałożyć warstwę kremu i posypać kakao. 
  • Powtórzyć układanie kolejnych dwóch warstw, tak aby na górze deseru był krem z mascarpone. 
  • Schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny i podawać posypane kakao.




Komentarze

  1. Ale wyglada :-) jutro u mnie na stole! pozdrawiam!Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie mogę kupić taki pucharek? Ile on ma dokładnie ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucharek kupiłam dawno temu w Carrefourze - ma dokładnie 400 ml :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne