Tiramisu w pucharkach
Włoski deser, który podaje się mocno schłodzony. Nasączone kawą i likierem amaretto biszkopty oraz puszysty krem z jajek, cukru i serka mascarpone. Całość posypana kakao.
Składniki na 2 pucharki:
12 biszkoptów Savoiardi
2 jaja
250 g mascarpone
2 łyżeczki cukru
3 łyżki likieru amaretto
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
kakao do oprószenia
- Kawę zaparzyć w filiżance i pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem aż będą puszyste i jasnożółte, a następnie dodać do nich mascarpone. Białka ubić na sztywno i wymieszać z powstałą masą.
- Do kawy dodać amaretto, wymieszać i zanurzać w niej biszkopty (nie za długo, aby się nie połamały) i ułożyć z nich w pucharkach jedną warstwę, potem nałożyć warstwę kremu i posypać kakao.
- Powtórzyć układanie kolejnych dwóch warstw, tak aby na górze deseru był krem z mascarpone.
- Schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny i podawać posypane kakao.
Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńAle wyglada :-) jutro u mnie na stole! pozdrawiam!Magda
OdpowiedzUsuńGdzie mogę kupić taki pucharek? Ile on ma dokładnie ml?
OdpowiedzUsuńPucharek kupiłam dawno temu w Carrefourze - ma dokładnie 400 ml :)
Usuń