Tajska zupa kokosowa z kurczakiem (Tom Kha Gai)
Mocno aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca zupa z mleka kokosowego. Dodatek pasty Tom Kha nadaje jej orientalnego charakteru. Idealna na mroźne dni i nie tylko ;)
Składniki:
400 ml mleka kokosowego
1 opakowanie pasty TOM KHA
300 g fileta z kurczaka
100 g grzybów shitake lub mun
świeży imbir
limonka
czerwone papryczki chili
kilka gałązek szczypioru
- Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, następnie gotować 10 minut. Kurczaka i gotowe grzyby pokroić w paski. Do garnka wlać połowę mleka kokosowego, zagotować.
- Dodać pastę Tom Kha, dokładnie wymieszać. Wrzucić paski kurczaka i dusić na małym ogniu kilka minut.
- Następnie wlać resztę mleka i 200 ml wody, gotować około 10 minut. Wrzucić grzyby, wymieszać i doprawić startym imbirem i sokiem z limonki.
- Gotową zupę rozlać do miseczek. Pokroić czerwone papryczki i szczypior, wykorzystać je do dekoracji zupy.
Kocham te azjatyckie smaki :)
OdpowiedzUsuń