Kurczak Tikka Masala
Brytyjskie danie oparte na kuchni indyjskiej. Smażone marynowane kawałki kurczaka podane w gęstym i kremowym sosie pomidorowo-jogurtowym. Wyrazistego smaku nadaje mu indyjska przyprawa garam masala.
Składniki na 2 porcje:
2 duże piersi z kurczaka
marynata: 1 łyżeczka garam masala
sok wyciśnięty z połowy limonki
sos: 200 g jogurtu naturalnego
500 ml passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
sól, pieprz, chilli
świeża kolendra
oliwa z oliwek
Wymieszać sok z cytryny z przyprawą garam masala, kurczaka pokroić w większa kostkę i zalać go marynatą. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Zamarynowane kawałki kurczaka usmażyć na patelni lub zgrillować. Na innej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć uważając, aby się nie spaliły. Dodać passatę pomidorową, kurkumę, garam masalę i całość krótko poddusić. Wlać jogurt i doprawić do smaku przyprawami. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut.
Do gotowego sosu wrzucić usmażone mięso i krótko podgrzać. Wyłożyć na talerze i serwować posypane świeżą kolendrą zchlebkami Naan lub ryżem.
Wygląda mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)))
UsuńJak smakje tak jak wygląda to będę szczęśliwy. Być może i za tydzień ;)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tak!!
UsuńJakimi przyprawami doprawić do smaku?
OdpowiedzUsuńSolą, pieprzem i ewentualnie chilli :)
Usuń