Muffiny z kremem mascarpone
Klasyczny bazowy przepis na miękkie i pachnące muffinki. Dekoracja wykonana z kremówki ubitej z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
(powinny być w temperaturze pokojowej)
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka maślanki
1 jajko
łyżka ekstraktu z wanilii
na krem: 250 g sera mascarpone
250 g śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
- Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie maślankę, olej, ekstrakt waniliowy i jajko.
- Całość wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników.
- Masę nałożyć do papilotek (do 2/3 wysokości) i wstawić formę do nagrzanego piekarnika na około 25 minut lub do "suchego" patyczka.
- Wyjąć i wystudzić na kratce. Jeśli zbytnio urosły, delikatnie odciąć wierzch.
- Przygotować krem: schłodzoną kremówkę i mascarpone i cukier puder umieścić w mikserze, zmiksować do powstania gęstej masy. Schłodzić przez około 20 minut.
- Gotową masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować muffinki.
Komentarze
Prześlij komentarz