Jajko zapiekane w bułce
Szybki i prosty pomysł na jajko inaczej. Ciepła i chrupiąca bułka, a w środku zapieczone jajko z szynką i serem - to musi być smaczne...
Składniki na 4 sztuki:
4 bułki np. kajzerki wieloziarniste
4 jajka
4 plastry szynki np. parmeńskiej
4 plastry żółtego sera
sól, pieprz
świeża bazylia lub szczypiorek
- Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Z bułek odkroić wierzch i ostrożnie wydrążyć środek, uważając aby nie przebić spodu. Ułożyć je na blaszce.
- Na dnie każdej bułki ułożyć plaster szynki i plaster sera, a na wierzch wbić delikatnie jajko i posypać je świeżo mielonym pieprzem i solą.
- Ostrożnie przenieść bułki do piekarnika i zapiekać około 15-20 minut, w zależności od tego jaką konsystencję jajka chcemy otrzymać.
- Wyjąć z piekarnika, udekorować bazylią lub szczypiorkiem i podawać.
Lubię takie jajka 'D
OdpowiedzUsuńMniam nie mogę się napatrzec. Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie