Skrzydełka z kurczaka w miodzie
Soczyste, słodko - słone skrzydełka zamarynowane w miodzie i sosie sojowym to smaczny sposób na podanie kurczaka. Należy tylko pamiętać, by odpowiednio wcześniej je zamarynować :)
Składniki:
8 skrzydełek z kurczaka
na marynatę:
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego rozmarynu
Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią skrzydełka. Włożyć je do rękawa do pieczenia, wlać resztę marynaty i zamknąć szczelnie rękaw. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Rękaw ze skrzydełkami ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Po tym czasie naciąć rękaw i piec jeszcze 15 minut, aby skrzydełka się zrumieniły.
Komentarze
Prześlij komentarz