Makaron z wędzonym łososiem
Szybkie danie makaronowe z delikatnym, kremowym sosem z wędzonego łososia i śmietanki.
Składniki na 3 porcje:
250 g makaronu np. pappardelle
2 cebule
200 g wędzonego łososia
200 g śmietany 18%
2 łyżki whisky (niekoniecznie)
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
- Makaron ugotować al dente, cebulę pokroić w kostkę, a łososia na drobne kawałki.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pokrojonego łososia i chwilę podsmażyć.
- Wlać whisky, przemieszać i poddusić około 3 minuty.
- Następnie wlać śmietankę i całość podgrzać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszać z makaronem i podawać.
Uwielbiam takie cuda;)
OdpowiedzUsuń