Grillowany stek z antrykotu wołowego
Stek wołowy z antrykotu to prawdziwy mięsny przysmak. Różne są szkoły, jeżeli chodzi o jego przyrządzanie. Możemy posolić go tuż przed smażeniem lub zaraz po, grillować albo smażyć na maśle lub oleju.
Składniki:
2 steki z antrykotu, każdy o wadze ok. 300 g i grubości ok. 2 cm
świeżo mielony pierz, sól
olej
- Steki wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
- Dobrze rozgrzać patelnię grillową, posmarować steki olejem i ułożyć na patelni. Aby były średnio wysmażone należy grillować je po 4 minuty z każdej strony. Można smażyć krócej lub dłużej, w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia.
- Usmażone steki przełożyć na talerze i posolić. Odczekać 3-4 minuty, aby mięso odpoczęło i pokroić.
Kocham wołowe steki. Przepychota.
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia, aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuń