Francuska zupa cebulowa
Prosta, sycąca i rozgrzewająca francuska zupa z karmelizowanej cebuli. Idealnie komponuje się z grzankami z bagietki i francuskim serem gruyere.
Składniki na 2 porcje:
1/2 kg cebuli
2 szklanki gorącego bulionu
2 łyżki masła
1/2 szklanki białego wina
gałązka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
sól, pieprz
bagietka
starty ser gruyere
- Cebulę obrać, przekroić na połówki, a następnie na półplasterki. W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu. Dodać świeży tymianek około 20 minut ciągle mieszając, aż cebula się skarmelizuje.
- Następnie dodać wino i nadal smażyć, aż niemal cały płyn odparuje.
- Wlać gorący bulion, przykryć i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut.
- Doprawić pod koniec solą i pieprzem do smaku.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- Bagietkę pokroić na kromki i opiec w piekarniku przez kilka minut.
- Zupę przelać do kokilek, na wierzchu ułożyć grzanki i posypać startym serem.
- Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 5 minut, aż ser się roztopi.
- Smacznego!
Jest pyszna, lekko słodka, mniam! :)
OdpowiedzUsuńIle już razy planowałam zupę cebulową? Jakoś zawsze o niej zapominam, ale masz rację, przecież jest banalnie prosta i bardzo pyszna :-)
OdpowiedzUsuńZupa .kto mi taką zrobi? ,bardzo apetyczna.
OdpowiedzUsuń