Francuska zupa cebulowa


Prosta, sycąca i rozgrzewająca francuska zupa z karmelizowanej cebuli. Idealnie komponuje się z grzankami z bagietki i francuskim serem gruyere.



Składniki na 2 porcje:
1/2 kg cebuli
2 szklanki gorącego bulionu
2 łyżki masła
1/2 szklanki białego wina
gałązka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
sól, pieprz
bagietka
starty ser gruyere 


  • Cebulę obrać, przekroić na połówki, a następnie na półplasterki. W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu. Dodać świeży tymianek około 20 minut ciągle mieszając, aż cebula się skarmelizuje. 
  • Następnie dodać wino i nadal smażyć, aż niemal cały płyn odparuje.
  • Wlać gorący bulion, przykryć i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut.
  • Doprawić pod koniec solą i pieprzem do smaku.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. 
  • Bagietkę pokroić na kromki i opiec w piekarniku przez kilka minut.
  • Zupę przelać do kokilek, na wierzchu ułożyć grzanki i posypać startym serem.
  • Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 5 minut, aż ser się roztopi.
  • Smacznego!




Komentarze

  1. Jest pyszna, lekko słodka, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile już razy planowałam zupę cebulową? Jakoś zawsze o niej zapominam, ale masz rację, przecież jest banalnie prosta i bardzo pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa .kto mi taką zrobi? ,bardzo apetyczna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne