Drożdżówki z marcepanem


Pachnące i puszyste drożdżówki z nadzieniem marcepanowym i płatkami migdałów.


Składniki na około 12 sztuk:
300 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
150 ml mleka
1 op. cukru waniliowego
2 łyżki cukru
2 żółtka
40 g roztopionego masła
szczypta soli
1 białko
płatki migdałów

na masę:
200 g marcepanu
2 białka
100 g migdałów zmielonych
50 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • Drożdże, cukier i cukier waniliowy wymieszać i zalać połową mleka. Odstawicna około 15 minut, aby zrobił się rozczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtka, roztopione masło, pozostałe mleko i rozczyn z drożdży. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  • Marcepan utrzeć z białkami, dodać zmielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać, wlać ekstrakt z wanilii i ponownie wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 3-4 mm. Wyłożyć na niego masę marcepanową i równomiernie rozsmarować. Zwinąć jak roladę i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Tak powstałe ślimaki ułożyć na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia, każdy spłaszczyć lekko dłonią. Przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 30 minut.
  • W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Podrośnięte ślimaczki posmarować białkiem i posypać płatkami migdałów. Piec około 15-17 minut.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne