Tartaletki ze szpinakiem i łososiem



Tartaletki na słono z ciasta kruchego wypełnionego szpinakiem i wędzonym łososiem oraz masą jajeczno- śmietanową. Smaczne na ciepło i na zimno.



Składniki na 6 sztuk:
na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej
              150 g masła schłodzonego
               1 żółtko
               3 łyżki zimnej wody
               szczypta soli

na farsz: opakowanie mrożonego szpinaku (liście)
             3 łyżki masła
             3 ząbki czosnku
             150 g łososia wędzonego na ciepło
             200 g śmietany 18%
             3 jajka
             4 łyżki tartego parmezanu
             sól, pieprz

Mąkę i sól przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie i dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać je z mąką, następnie dodać żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę, aby się schłodziło.
W międzyczasie usmażyć szpinak na maśle, pod koniec doprawiając czosnkiem, solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 6 równych części i każdą rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż średnica foremek do tartaletek.
Tak przygotowanym ciastem wyłożyć dna i boki wszystkich foremek, a spody nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Jajka wymieszać ze śmietaną i parmezanem, doprawić solą i pieprzem.
Po wyjęciu ciast na każde wyłożyć porcję usmażonego szpinaku i łososia i zalać je masą jajeczno-śmietanową.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut, aż sos zgęstnieje, a wierzch nieco się przyrumieni.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne