Tartaletki ze szpinakiem i łososiem
Tartaletki na słono z ciasta kruchego wypełnionego szpinakiem i wędzonym łososiem oraz masą jajeczno- śmietanową. Smaczne na ciepło i na zimno.
Składniki na 6 sztuk:
na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej
150 g masła schłodzonego
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
na farsz: opakowanie mrożonego szpinaku (liście)
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku
150 g łososia wędzonego na ciepło
200 g śmietany 18%
3 jajka
4 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz
Mąkę i sól przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie i dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać je z mąką, następnie dodać żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę, aby się schłodziło.
W międzyczasie usmażyć szpinak na maśle, pod koniec doprawiając czosnkiem, solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 6 równych części i każdą rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż średnica foremek do tartaletek.
Tak przygotowanym ciastem wyłożyć dna i boki wszystkich foremek, a spody nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Jajka wymieszać ze śmietaną i parmezanem, doprawić solą i pieprzem.
Po wyjęciu ciast na każde wyłożyć porcję usmażonego szpinaku i łososia i zalać je masą jajeczno-śmietanową.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut, aż sos zgęstnieje, a wierzch nieco się przyrumieni.
moje ulubione smaki! <3
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj, pyszne!
OdpowiedzUsuń