Tarta z camembertem i żurawiną
Tarta z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i suszoną żurawiną to prosta wegetariańska potrawa smaczna zarówno na zimno jak i po podgrzaniu.
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
200 g sera camembert
garść suszonej żurawiny
2 jaja
250 g gęstej śmietany
tymianek
pieprz
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tarty i ponakłuwać spód widelcem. Formy nie trzeba smarować masłem, ponieważ ciasto jest wystarczająco tłuste.
- Ser camembert pokroić w plastry i ułożyć na dnie tarty.
- Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać żurawinę i doprawić tymiankiem i pieprzem.
- Tak przygotowaną masą zalać ser na cieście i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
- Podawać na ciepło lub dobrze wystudzone, jeżeli chcemy, aby masa nie była zbyt płynna.
mmmmm, pyszne smaki, pyszne! :)
OdpowiedzUsuńojej, jakie to musi być smaczne...!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie
www.cookplease.blogspot.com