Roladki z szynki parmeńskiej


Błyskawiczne roladki z szynki parmeńskiej i sera pleśniowego z sosem miodowo-balsamicznym są idealne jako szybka przekąska lub przystawka przed daniem głównym.



Składniki:
szynka parmeńska
ser z niebieską pleśnią
suszone pomidory
roszponka lub rukola
na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek
           1 łyżka octu balsamicznego
           1 łyżeczka miodu
           sól, pieprz

Ser pleśniowy pokroić w grubsze słupki, a suszone pomidory w paski. Na deseczce rozłożyć po dwa plasterki szynki tak, aby jeden zachodził na drugi. Na środku ułożyć garstkę roszponki, kawałek sera i paski pomidorów. Zwinąć całość tworząc roladki, a następnie każdą z nich przekroić na pół.
Przygotować sos: wymieszać ocet z miodem i oliwą, przyprawiając go do smaku solą i pieprzem. Roladki ułożyć na talerzu i udekorować listkami roszponki. Podawać lekko schłodzone z sosem miodowo-balsamicznym.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne