Praliny czekoladowo-rumowe


Świąteczne mocno-czekoladowe pralinki z dodatkiem rumu. Przepis od pani Ady z Wiednia :)


Składniki na około 25 sztuk:
100 g masła
200 g ciemnej czekolady
100 g cukru pudru
2 opakowania cukru waniliowego
2 żółtka
2 łyżeczki kakao
2-3 łyżeczki rumu

  • Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie już gładka, dodać pozostałe składniki i całość ponownie wymieszać. 
  • Wstawić do zimnego miejsca na minimum godzinę, a gdy masa będzie już twarda formować z niej kulki i każdą z nich obtoczyć w wiórkach czekoladowych i ułożyć na czystym talerzu. 
  • Gotowe pralinki włożyć do lodówki na kilka godzin, aby stwardniały, a następnie przełożyć do zamykanego pojemnika i w nim przechowywać.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne