Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Kotleciki z polędwiczek wieprzowych w aromatycznym, kremowym sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem białego wina i śmietanki.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
na marynatę:
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki miodu
3 łyżeczki oliwy z oliwek
pieprz
na sos:
3 łyżeczki miodu
1/2 szklanki białego wina
2 łyżeczki musztardy
200 g śmietany kremówki
sól
Polędwiczki pokroić na kotleciki, które lekko spłaszczyć dłonią. Wymieszać składniki marynaty i posmarować mięso z każdej strony, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć na niej zamarynowane polędwiczki na złoty kolor. Trzy łyżeczki miodu rozpuścić w białym winie i taką mieszankę wlać na patelnię z mięsem. Doprawić solą i dusić pod przykryciem przez około 20 minut, aż sos się zredukuje.
Po tym czasie wyciągnąć polędwiczki na talerz, a do sosu dodać musztardę i śmietankę. Dokładnie wymieszać i zagotować. Polędwiczki podawać polane sosem i z ulubionym dodatkiem np. gotowanymi ziemniakami lub gnocchi.
Musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńwłaśnie tworzę, tylko nie z poledwiczki a pirsi kurczaka:) sos smakuje wyśmienicie:) podaje z kasza gryczaną:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam. Wyszło przepyszne !!!
OdpowiedzUsuńzrobiłam. Wyszło przepyszne !!!
OdpowiedzUsuńsmaczny ciekawy smak, nie miałem białego wina, które zastąpiłem cydrem.
OdpowiedzUsuńPycha !
mięso pyszne, użyłam piersi z kurczaka, sos wyszedł mi chyba zbyt płynny, nie wiem co zrobiłam źle, wino zredukowało się bardzo ładnie..
OdpowiedzUsuń