Pączki
500 g mąki pszennej
5 żółtek
50 g drożdży świeżych
200 g mleka
70 g masła
80 g cukru
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
marmolada
polewa: 100 g białej czekolady
25 g masła
dodatkowo: olej do smażenia
- Połowę mleka wlać do miseczki, dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawić na około 15 minut, aby drożdże się spieniły. Masło stopić w rondelku i wystudzić.
- Mąkę przesiać do dużej miski, dodać resztę cukru i szczyptę soli. Wlać rozczyn z drożdży, żółtka, resztę mleka i spirytus. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło.
- Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i gładkie, odchodzące od ręki.
- Uformować je w kulę i włożyć do miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
- Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki, które uformować w pączki. Odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką, przykryć i odstawić na około 30 minut.
- Po tym czasie rozgrzać olej do temperatury 175 stopni C i smażyć pączki z obu stron na złoty kolor.
- Wyłożyć je na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu. Za pomocą szprycy nadziać ulubioną marmoladą.
- Przygotować polewę: białą czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie mieszając. Lekko przestudzić i udekorować nią usmażone pączki.
Komentarze
Prześlij komentarz