Hiszpańska tortilla
Podstawowy przepis na hiszpański omlet na słono, czyli tak zwaną hiszpańską tortillę, której bazą są jajka i ziemniaki.
Składniki:
4-5 ziemniaków
3-4 jaja
1 cebula
szczypiorek
pół szklanki oliwy lub oleju
- Cebulę pokroić w kostkę, a szczypiorek posiekać.
- Na małej patelni rozgrzać oliwę.
- Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki i usmażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Jaja rozbełtać w misce, dodać szczypior i usmażone ziemniaki z cebulą, całość delikatnie wymieszać i doprawić.
- Wlać masę jajeczno - ziemniaczaną z powrotem na patelnię i smażyć około 5 minut, następnie z pomocą talerza przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut.
- Tortillę pokroić na kawałki i podawać na ciepło lub zimno.
Bardzo lubię tortillę w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuń