Gruszki w cieście francuskim
Bardzo efektowny, chociaż szybki i prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie.
Składniki:
3 gruszki
płat ciasta francuskiego
30 g orzechów włoskich
miód
roztrzepane jajko
- Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami.
- Ciasto francuskie rozłożyć i pociąć na paski o szerokości 1 cm. Dokładnie owinąć nim gruszki, tak aby wystawał tylko ogonek.
- Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Przed podaniem polać miodem i udekorować listkiem świeżej mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz