Razowa tarta z jabłkami
"Zdrowsza" wersja tarty jabłkowej z mąką razową i brązowym cukrem. Krucha i nie za słodka, doskonała na deser o każdej porze roku.
Składniki:
80 g mąki pszennej razowej
80 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru brązowego
80 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka wody
3 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka bułki tartej
1-2 łyżki masła roztopionego
1-2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
- Do miski przesiać obie mąki, dodać łyżkę cukru, masło pokrojone w kostę i żółtko. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania łyżkę wody. Ciasto zagnieść w kule, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te na plasterki. Dodać cynamon i łyżkę cukru, wymieszać.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć w pokrytej papierem do pieczenia formie na tartę lub w tortownicy o średnicy około 20 cm. Podziurkować widelcem boki i spód. Na dnie wysypać równomiernie bułkę tartą, a następnie ułożyć plasterki jabłek.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Za pomocą pędzelka posmarować jabłka roztopionym masłem i wstawić tartę do piekarnika na około 50 minut. Po tym czasie podgrzać dżem w rondelku, aby zrobił się płynny i posmarować nim wierzch upieczonych jabłek.
Komentarze
Prześlij komentarz