Pieczone piersi kacze z jabłkiem i żurawiną


Kacze piersi można przygotować o wiele szybciej niż całą kaczkę, a tłuszcz wytopiony z ich skórki idealnie nadaje się do podsmażenia ziemniaków.


Składniki:
2 piersi z kaczki
majeranek
sól morska
6-8 ziemniaków
2 jabłka
4 łyżeczki żurawiny

  • Skórę piersi naciąć na krzyż, uważając aby nie ponacinać mięsa. Przyprawić kaczkę solą i majerankiem i włożyć do lodówki na godzinę. 
  • Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować. 
  • Jabłka przekroić na połówki. Z każdej z nich wydrążyć dokładnie gniazda nasienne, a w ich miejsce nałożyć po łyżeczce dżemu z żurawiny lub brusznicy.
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Wstawić do niego jabłka i zapiekać około 30 minut do miękkości. 
  • Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu obsmażyć piersi na złoty kolor, najpierw skórką do dołu, aby wytopił się z niej tłuszcz, a następnie drugą stronę.
  • W żaroodpornym naczyniu ułożyć piersi skórką do góry i wstawić do piekarnika na około 15-25 minut. Im dłużej mięso będzie w piekarniku, tym bardziej będzie wysmażone.
  • Piersi wyjąć na talerz, przykryć folia aluminiową i odstawić na kilka minut aby odpoczęło, a potem pokroić na cienkie plasterki. 
  • W międzyczasie podsmażyć ziemniaki na wcześniej wytopionym tłuszczu z kaczki.
  • Podawać piersi razem z pieczonym jabłkiem i usmażonymi ziemniakami.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne