Oponki
250 g twarogu
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego
skórka otarta z cytryny
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia
dodatkowo do oprószenia: brązowy cukier zmielony w blenderze na puder
- Mąkę i sodę przesiać, dodać rozdrobniony widelcem ser i otartą skórkę z cytryny oraz cukier. Następnie dodać żółtka i jogurt, wymieszać całość, aby składniki się połączyły i wyrobić ręką na gładkie ciasto. Gdyby jeszcze się kleiło, dodać odrobinę mąki.
- Rozwałkować na grubość 1 cm i dwoma foremkami lub szklanką i kieliszkiem wycinać kółka - mniejsze w środku dużego. Zebrać resztę ciasta, zagnieść i ponownie wycinać.
- Na patelni rozgrzać olej do 175 stopni C (na średnim ogniu) i smażyć oponki po kilka sztuk na rumiano przez około 2 minuty, przewracając tylko raz.
- Usmażone oponki układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną posypać brązowym cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz