Makaron w sosie puttanesca
Kolejna włoska klasyka, czyli szybkie danie z makaronem w roli głównej, tym razem z sosem na bazie pomidorów z dodatkiem oliwek, kaparów i anchois. Ostrości nadaje mu czosnek i odrobina chilli. Maccronelli to makaron, który ma kształt niewielkich rurek.
Składniki:
200 g makaronu maccronelli
6 filecików anchois w oleju
3 ząbki czosnku
łyżeczka kaparów
garść czarnych oliwek bez pestek
pół puszki krojonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
chilli, sól morska, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapary, czosnek i anchois drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę , dodać anchois i czosnek, chwilę podsmażyć i dorzucić pomidory. Wymieszać i dusić na małym ogniu około 5 minut. Do sosu dodać kapary i całe oliwki, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odcedzony makaron wymieszać z sosem i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz