Jajko po benedyktyńsku


Sycące wykwintne śniadanie czyli jajko w koszulce podawane razem z bekonem na angielskim muffinie i polane sosem holenderskim. Pracochłonne, ale przepyszne...



Składniki na 2 porcje:
angielskie muffiny np. z TEGO przepisu
2 plastry bekonu lub szynki szwarcwaldzkiej
2 jaja w koszulkach np. z TEGO przepisu

sos holenderski: 2 żółtka
                        50 g masła
                        łyżka soku z cytryny
                        sól, biały pieprz

Masło roztopić na małym ogniu. Przygotować sos holenderski: żółtka utrzeć mikserem z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu na puszysto. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo masło i miksować, aby masa zgęstniała - powinna mieć konsystencję majonezu.
Bekon lub szynkę podsmażyć na suchej patelni, ugotować jajka w koszulkach. Muffiny przekroić na pół i opiec w tosterze.
Na każdej połowie bułki ułożyć plaster bekonu, a na nim ugotowane jajko. Polać ciepłym sosem holenderskim i natychmiast podawać.



Komentarze

  1. Fajnie wygląda to żółtko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze możliwe śniadanie ;) No może zaraz obok pancake'ów z syropem klonowym i bekonem ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne