Cevapcici z dipem jogurtowym
Mięsne podłużne kotleciki to popularne danie kuchni bałkańskiej. Smażone są na grillu i podawane najczęściej z różnego rodzaju dipami.
Składniki na 12 sztuk:
500 g mielonego mięsa
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 żółtko
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
1 łyżka świeżego tymianku
sól do smaku
olej roślinny
na dip jogurtowy: 200 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki posiekanej
sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać. Mięso wymieszać z cebulą, wyciśniętym czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, papryką i żółtkiem. Doprawić solą. Uformować podłużne kotleciki, ułożyć je na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotować dip jogurtowy: wymieszać jogurt z wyciśniętym czosnkiem i pietruszką, doprawić pieprzem i solą.
Schłodzone cevapcici posmarować olejem i smażyć na grillu lub patelni grillowej przez około 4-5 minut z każdej strony.
Podawać na ciepło z dipem jogurtowym.
Komentarze
Prześlij komentarz